Како се понашати у позориштуПравила лепог понашања ака манири настали су из потребе да људи у међусобним односима, у свакодневном животу осете складност и лепоту тих односа. Она су одабирана вековима, мењана и допуњивана. Познавање истих омогућује сваком да се лакше, сигурније и са више самопоуздања креће у друштву. Ако се крећете у културним водама, посећујете позоришта а понашате се бахато, непристојно како не доликује једном господину онда боље останите код куће. Али ако не желите онда бар покушајте са следећим саветима.

 

bontonБонтон у позоришту

 

 

- Одлазећи у позориште морамо се као прво обући прикладно, свечано, нарочито ако је у питању премијера. Али ни џинс одећа    није непристојна.

- Мирис који желимо да ставимо не сме бити пренаглашен и јак, да не би сметао гледаоцима око нас.

- Велики шешири јесу свечани, али ако смо их већ ставили на главу за време представе најбоље да их одложимо са стране, јер    ћемо у супротном изазвати протесте и примедбе гледалаца иза нас.

- У позориште морамо стићи на време, пре почетка представе. Ако закаснимо наићићемо на затворена врата. Када представа   почне, посетиоци се више не пуштају у салу, јер би тиме гледаоце као и глумце узнемирили својим доласком. Ако смо већ   закаснили, не смемо галамити већ сачекати да се заврши први чин и ући за време паузе.

- У позоришту је обавезно оставити капуте и мантиле у гардероби. Ако је мушкарац у друштву жене он преузима обавезу око   гардеробе.

- Ако нам је комад који гледамо непознат корисно је узети програм који продају у фоајеу позоришта.

- Ако имамо места у ложи,  жене седе у првим редовима, а мушкарци иза њих.

- За време трајања представе треба да влада потпуна тишина, свако шапутање, грицкање шушкање треба избегавати.

- Глумцима одајемо признање да су били добри тако што им аплаудирамо. И то на крају текста или сцене.