Актуелно / ВестиГОСТОВАЊА И УЧЕШЋА НА ФЕСТИВАЛИМА

 

Народно позориште Пирот дана 04.11.2021. гостује представом „СТРАХ - једна топла људска прича“ ( ауторски пројекат Игора Вука Торбице ) Краљевачком позоришту.

 

 

Истом представом 06.11.2021. наше позориште учествује на XXVI Jугословенском позоришном фестивалу „Без превода“ – Ужице у конкуренцији следећих позоришта:

 

Понедељак 1. новембар у 19:30            
„Седам страхова“  БНП Зеница

 

Уторак 2. новембар у 19:30                                 
„Пучина“  ЈДП Београд  

 

Среда 3. новембар у 19:30                 
„Три зиме“, Позориште Промена, Нови Сад

 

Четвртак 4. новембар у 19:30
„Ђоконда“, ЦНП Подгорица

 

Петак 5. новембар у 19:30
„64“ Атеље 212 Београд  

 

 Субота 6. новембар у 19:30
„Страх – једна топла људска прича“
НП Пирот

 

 Недеља 7. новембар у 19:30
„Зелена чоја монтенегра“

 БДП Београд, ГП Подгорица и ФГТ Будва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Представа „СТРАХ – једна топла људска прича“ дана 24.11.2021. биће одиграна и у Алексинцу на Фестивалу првоизведених представа , где ће такође наступити и :

БДП – „Фине мртве девојке“ ;  Нова тврђава театар , Град театар Будва, Новосадско позориште , East West centar Sarajevo (у копродукцији ) – „Употреба човека“ ;  СНП Нови Сад – „ Ко је убио Џенис Џоплин“ ; Народно позориште Лесковац – „Ако се пробудиш или као да је важно“.

 

На послетку ова представа  дана 28.11.  у Суботици учествује  на престижном међународном фестивалу  DESIRE CENTRAL STATION FESTIVAL  2021.

 

У Крушевцу дана 18.11.2021. на XIV Фестивалу Мали јоаким , Народно позориште Пирот извешће представу за децу школског и средњешколског узраста „МИЛИЦА ОД ПЕПЕЛА“у режији Давида Алића по тексту Валентине Велков ( суфинансирану од стране Министарства културе и информисања) у конкуренцији следећих представа:

„Пиплфокс“- Крушевац ,  „Славуј и кинески цар“ – Краљево , „ Пепељуга“ – Нови Пазар , „Бамби“ – ПзД Крагујевац, „ Лепотица и звер“ – Зајечар, „Пинокио“- Лесковац.

 


 

 

ПРЕМИЈЕРА
уторак, 12.10.2021. у 19,30

 

СВЕ НЕСРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ ЛИЧЕ НА СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ
- документарна фикција о самоубиству у адолесценцији у форми дискусије -

 

Ауторски пројекат Патрика Лазића и Милене Деполо

 

РЕЖИЈА, СЦЕНОГРАФИЈА, ИЗБОР МУЗИКЕ:
Патрик Лазић
ДРАМАТУРГИЈА: Милена Деполо
КОСТИМОГРАФИЈА: Милица Грбић Комазец
ДИЗАЈН ЗВУКА: Теодора Ђурковић

ИГРАЈУ: Александар Радуловић, Александра Стојановић, Милица Филић, Данијела Ивановић, Александар Алексић

 

 

 

РЕЧ РЕДИТЕЉА

                Без имало патетичног претеривања, мало је осетљивијих тема од самоубистава деце и младих. Толико је ту питања на које породице и околина никада не добију одговоре, а тебе који ствар посматраш са стране врло лако обузме потреба упирања прстом и тражења кривца, пре свега у родитељима за које ретко имамо разумевања у томе да можда заиста није било могуће да препознају да се њихово дете спрема на тако нешто. Сви смо ми у овај процес ушли с неким својим предрасудама о томе какве су то породице којима се деси суицид: дисфункционалне, нездраве, токсичне, насилне, у сваком случају у нечему екстремне. Али онда погледаш, послушаш и упознаш и неке породице које се не уклапају у тај твој стереотип о дисфункционалним породицама и проблематичној деци. Прочиташ и велик број прича о некој узорној деци, за пример, вуковцима, успешним спортистима након којих остане само једно велико и необјашњиво зашто.
Немојте од нас очекивати одговор на питање зашто нам се деца убијају у толиком броју јер га нисмо успели пронаћи. Могуће да нешто није у реду с временом у којем се таква деца осећају безнадежно? Или с државом која пажљиво узгаја егзистенцијалне страхове уместо да их неутралише? Или с доминантним системом вредности од којег се породице више не могу одбранити? А можда је проблем и у самим породицама, том стубу друштва у који се толико заклињемо, али колико се суштински унутар њих разумемо и бавимо једни другима? Школа? Инстаграм? Депресија у комбинацији с чињеницом да и даље психичку бол не признајемо као довољно релевантну? Можда је све то заједно, а можда и ништа од тога, али је чињеница да су нам деца погубљена, тужна и љута. Разочарана и у породицу и у државу и у време у којем одрастају. А ми можда мало превише подразумевамо да су све промене у понашању припадајуће том турбулентном периоду одрастања. Предлажем да размислите о томе да ли сте сигурни да бисте препознали сваку потенцијално ризичну промену на свом детету? Да ли сте сигурни да савршено познајете своје дете и то како се оно заиста осећа кад каже „добро сам”? Ако су ваши одговори потврдни, дивно за вас.

 

Патрик Лазић

 

 

 

СРЕДА , 13.10.2021. у 19,30 Гостујућа представа
ЖИВИ СУ, НИЈЕ СМЕШНО
Копродукција Пулс театра из Лазаревца и Регионалног позоришта Нови Пазар.Милица Пилетић и Јован Грујић

Инспирисано Нушићевим комедијама

Режија: ЈОВАН ГРУЈИЋ
Сценограф:  НЕВЕНА ШУРЛАН
Костимограф: СОЊА КОТОРЧЕВИЋ
Кореограф: ИРИНА МИТРОВИЋ
Композитор: ТАТЈАНА МРЂА

                      

ИГРАЈУ:
Јеврем Прокић: ДАРКО БЈЕКОВИЋ
Јеротије Пантић: АЛЕКСАНДАР ТРМЧИЋ
Срета Нумера: УГЉЕША СПАСОЈЕВИЋ
Јовица: ЛАЗАР МАКСИЋ
Илија Влах: РИФАТ РИФАТОВИЋ
Живка Поповић: ЈЕЛЕНА ЦВИЈЕТИЋ
Чеда Урошевић: МИХАИЛО ЛАПТОШЕВИЋ
Др Нинковић: БОБА СТОЈИМИРОВИЋ
Ивковић: ДУШАН ЖИВАНИЋ
Сарка: АНА ЋУК
Дара: КРИСТИНА ЈЕВТОВИЋ / МАЈА СОФРОНИЈЕВИЋ
Дана: МАЈА ЈОВАНОВИЋ


Копродукција: Прво приградско позориште – Пулс театар Лазаревец и Регионално позориште Нови Пазар                    

Комад «Живи су, није смешно» који потписујем са редитељем и пријатељем Јованом Грујићем, инспирисан је Нушићем, његовим мотивима, раскошном галеријом ликова и ситуација, сасвим намерно и његовим језиком. Ипак, ово је нови текст који тражи одговоре на питања које поставља наше време и једно од најважнијих: Шта као друштво остављамо својој деци или шта данас радимо за сутра. Будућност ће нас с пуним правом једног дана питати где смо ми били јуче и шта смо ми урадили?
Свако ко примећује да се мало шта променило и да смо исти како нас је Нушић видео, нека се запита да ли се ништа нисмо променили па се зато ништа није променило или се ништа није променило, па смо зато остали исти?
Ово прво, ја бих одговорила. Оно друго је само изговор.
Милица Пилетић

 

Велике амбиције, а никакве способности. То је закључак који се намеће када се помисли на било који од ликова из Нушићевих комедија. Уз никакве способности долази и слабост карактера. Уз слабост карактера долази до моралног посрнућа, а након тога пад уз подсмех и осуде друштва, срамота, а затим повлачење. Бар је тако то било код Нушића, који, на жалост, никад није био актуелнији. То значи да још увек нису искорењени проблеми о којима је писао. Можда никад и неће. Можда је то и немогуће. Можда се нама само тако чини. Он је указивао на болести друштва које би могле да прерасту у епидемију, на извесне појаве са маргина, на људе који желе врх пирамиде друштвеног статуса. И не бирају средства да тамо стигну: похлепни, похотни, самољубиви, грамзиви, властољубиви, жељни славе и моћи.
Инспирисани карактерима, биографијама ликова и мотивима из Нушићевих комедија, усудили смо се да уђемо у авантуру стварања потпуно нове драме и представе која те ликове измешта у сасвим нове околности. Пошли смо од убеђења да ти ликови живе и данас око нас, да их срећемо на улици, у кући, на послу, да живимо са њима. Питање је како ми реагујемо на њихове „амбиције“? Шта је са друштвеном осудом неких појава и да ли постоји? Колико је друштво постало неосетљиво на овакве појаве, а колико „амбициозни“ појединци на осуде? Питамо се шта смо изнедрили, а шта ћемо тек изнедрити?
Јован Грујић

 


 

ГЛЕДАЋЕТЕ У ЈУНУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09.06.2021. у 19,30
Дарио Фо
„НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ“
Режија Милош Јагодић

Урнебесна комедија која говори о вечитој борби појединаца да се на частан начин обезбеди егзистенција. Представа у којој је комедиографским средствима речено нешто озбиљно, порука коју комад шаље није нимало наивна а у свој тој причи доживљава се нешто већ виђено.

 

16.06.2021. у 19,30
Дејан Дуковски
„ДРУГА СТРАНА”
Режија Владимир Лазић


Текст  Дуковског, "Друга страна" својеврстан је наставак његовог популарног дела “Буре барута”. Радња је сместена у возу, пуном путника, а говори о тешком времену у којем се наш народ нашао након распада Југославије, њиховим страдањима, пропастима и страховима.
Да ли је могуће потиснути некадашња искушења и изборити е са тамним мрљама претходног живота ?

30.06.2021. у 18,00
Валентина Велков

 

„МИЛИЦА ОД ПЕПЕЛА“
Режија Давид Алић

Прича Милица од пепела, прати девојчицу која нажалост живи са својом злобном маћехом и још злобнијим сестрама. Одбачена и понижавана, ова савремена Пепељуга се, како и сам назив каже, издигла из пепела, пронашла свог Принца и подигнуте главе и са осмехом наставила даље кроз живот.

 


 

ПРЕМИЈЕРНА  ИЗВОЂЕЊА  17. и 18. МАЈА  20201. у 19.30

 

 

 

 

“НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ”, комедија писца Дариа Фоа, у режији Милоша Јагодића, сарадника који је у нашем позоришту режирао неке од најгледанијих  комедија ( Ми чекамо бебу, Пробуди се Като, Лаки комад, Како смо волели друга Тита и Зар и ти сине Дракче).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

АКТИВНОСТИ  У МАЈУ 2021.

 

Народно позориште Пирот  11.05. 2021.  извешће представу „Друга страна“ , Дејана Дуковског у режији Владимира Лазића. Представу ће  погледати  селектор Стеријиног позорја и Фестивала „Јоаким Вујић“ , Мирослав Мики Радоњић.

 

У пиротском позоришту у припреми је нова представа – Немам да платим и нећу да платим”, комедија писца Дариа Фоа, у режији Милоша Јагодића, старог сарадника који је у нашем позоришту режирао неке од најгледанијих комедија ( Ми чекамо бебу, Пробуди се Като, Лаки комад, Како смо волели друга Тита и Зар и ти сине Дракче).

Премијерна извођења се планирају за 17. и 18. мај 2021.

Љубитељи позоришне уметности имаће прилику да на нашој сцени 19. маја погледају представу Народног позоришта Ниш „Ана Карењина“, Лава Толстоја у режији Ирфана Менсура.

Крајем маја 24. и 25.  две вечери за редом у Народном позоришту Београд , наш ансамбл извешће представу „Страх – једна топла људска прича“ , ауторски пројекат Игора Вука Торбице.

 


 

ПРЕМИЈЕРА  - СРЕДА, 03.03, и ЧЕТВРТАК, 04.03.2021. у 19:00,    Режија : Владимир Лазић

 

ДРУГА СТРАНА

 

 

 

Да ли је могуће потиснути некадашња искушења и изборити е са тамним мрљама претходног живота?

 

Трагедија времена у коме живимо поставља нас пред незаобилазно питање: да ли постоји било каква шанса да се трауме из детињства и младости или из неких сурових "година које су појели скакавци", потисну, спакују и заувек забораве? Или је све то сизифовски узалудан напор, без шансе да се назре светло у тунелу, у коме ће "старост-гробље мртвих речи и море успомена, као судбинска неминовност, постати рај прошлости".

 

Ако ће ишта ублажити вечну неизвесност и страх од мутне будућности, присетимо се речи Марка Аурелија: "Живот је један застрашујући сан у којем нам се смрт свакодневно осмехује, а ми, немоћни, једино што можемо да учинимо је да јој узвратимо осмехом".

 

Програм представе:

 

 

 

 

 


 

ПРЕМИЈЕРА  - СРЕДА, 20.01.2021. у 18:00,    За децу школског и средњошколског узраста - Текст : Валентина Велков, режија : Давид Алић


МИЛИЦА ОД ПЕПЕЛА

  

УЧЕШЋЕ НА ФЕСТИВАЛИМА

 

Народно позориште Пирот дана 31.10.2020. учествује у такмичарском делу програма
56. Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у  Врању ( 26.10. – 02.11.2020.)  са представом „ СТРАХ“, ауторски пројекат Игора Вука Торбице. На Фестивалу у Врању у конкуренцији за награде су и позоришта из Лесковца, Врања, Крагујевца, Приштине, Шапца, Новог Пазара, Лазаревца.

 

Иста представа дана 25.11.2020. се такмичи на Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу ( 23.11. – 28.11.2020.)  У конкуренцији са Атељеом 212 (Београд), Народно позориште Лесковац, Покрајинско народно позориште Приштина, Битеф театар (Београд) и Београдско драмско позориште.

 


 

 

Најновија представа из продукције нашег позоришта „КАКО СМО СПРЕМАЛИ ГОСПОЂУ МИНИСТАРКУ“ , редитеља Спасоја Ж. Миловановића 12.11.2020. наступа на Балкан театар фесту у Димитровграду.

 

 


 


 


 

 


 

394. премијера, 77.сезона 2020/2021.
Народно позориште Пирот

 

КАКО СМО СПРЕМАЛИ ГОСПОЂУ МИНИСТАРКУ

 

УТОРАК, 13.10. 2020. СРЕДА, 14.10.2020. и ЧЕТВРТАК 15.10. 2020. све предсаве са почетком у 19,30. Број места ограничен, обавезно ношење маски.


Коришћени текстови: Бранислав Нушић -„Госпођа министарка“, „Divine Comedy“, Aна Ђорђевић -„Аутопутем“, Бранислав Недић -„Кабаре...Кабаре“, Спасоје Ж.Миловановић -„Школа за манекене“
Aдаптација и режија : Спасоје Ж. Миловановић
Текст : Спасоје Ж. Миловановић
Сценограф/Костимограф : Катарина Филиповић
Музика/Koмпозитор: Стефан Филиповић
Кореограф: Даница Ничић
Вокални педагог: Анита Николић

 

 


 

Представа
"Како су спремали Госпођу Министарку"

ускоро пред Пиротском публиком

 

18. септембар 2020.

 

Нова представа Народног позоришта Пирот "Како су спремали Господју Министарку" премијерно би требало да буде изведена 12.октобра. Редитељ представе је Спасоје Ж.Миловановић, који је и адаптирао текст. Реч је о комедији која не говори само о господји Министраки већ и како функционише позориште данас у Србији, али и о свим недаћама живота у духовитом контексту.

Овај комад се већ поставља на сцени, а пробе се одржавају свакодновно.

 

 

Док смо разговарали са редитељем Миловановићем, сазнали смо да је текст адаптирао тако да публика сазна како и на који начин се ствара један позоришни комад. Он је истакао да је задовољан припремом, односом глумаца према раду, те да се радује поновној сарадњи са Народним позориштем Пирот.

 

 

Подсећамо да, поводом почетка нове позоришне сезоне, Народно позориште поклања публици две представе.

У четвртак, 17.септембра од 17 сати биће изведена дечија представа "Заглуми се постани, ал дете остани" у парку на Калеу.

Представа "Хасанагиница" биће одиграна у амбијенту тврдјаве на Калеу, у петак, 18.септембра од 19 и 30 минута.

Због ограниченог броја посетиоца, сви заинтересовани могу подићи бесплатне карте у просторијама Народног позоришта Пирот, сваког дана до 14 сати. Из ове институције културе, наглашавају да је и даље обавезно поштовање свих прописаних, заштитних мера приликом посете позоришту и представама.

 

Извор: plusonline.rs

 


 

 

СТРАНА:   1    2    3    4   5   6