Актуелно / Вести


 

Поштовани,
обавештавамо вас да ће премијера дечије представе РУЖНО ПАЧЕ по тексту Ханса Кристијана Андерсена у режији Давида Алића бити одиграна 21.09.2023. са почетком у 11:30 прва реприза је заказана за 26.09.2023. у исто време.
Народно позориште Пирот
Дејан Глишић, организатор

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

УТОРАК, 13.ЈУН 2023. у 19:30


Сала Народног позоришта Пирот


ГОСТУЈЕ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ЛЕСКОВАЦ


Ф.Г.ЛОРКА: ДОМ БЕРНАРДЕ АЛБЕ
Редитељ: Андреј Цветановски


цена улазнице 300,оо дин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

СРЕДА, 07.ЈУН 2023. у 19:30
ПРЕМИЈЕРА


Јован Стерија Поповић


ПОКОНДИРЕНА ТИКВА
Режија: Владимир Лазић

 

403.премијера , 79. сезона 2022/2023

 

 

Прва реприза представе ПОКОНДИРЕНА ТИКВА
СРЕДА , 14.06.2023. у 19:30

 

 

 

 

 

 

 


 

СРЕДА, 03.05.2023. у 19:30
Гостује Народно позориште Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић"Зајечар
ЧЕХОВЉЕВА СОБА, сезона1.
по мотивима прича А.П.Чехова

 

 

Представа која отвара овогодишњи Фестивал  професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” у Зајечару (08.-15.05. 2023.)
“Чеховљева соба”, рађена према причама Антона Павловича Чехова у режији Николе Завишића, који је заједно са Уном Ђелошевић адаптирао текст.
Представа се састоји од девет прича. Од сасвим интимних, малих догађаја (приче „Женска освета“, „Отишла је“ и „Мекушац“), до великих, гласних, бучних размирица („Неопрезност“, „Камелеон“, „Чиновникова смрт“), па преко нежне али и сурове зимске интиме („Шала“) и, како су их назвали „женских прича“ („У хотелу“, „Последња Мохиканка“).

Према речима Владимира Ђуричића, директора зајечарског театра ово сценско-музичко путовање у Чеховљеву димензију кроз девет сасвим различитих кругова живота Антона Павловича Чехова, представиће помак у репертоарској политици зајечарског позоришта.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Публика ће први пут видети глумце у сасвим другом издању, показаће неке своје таленте које до сада нису имали прилике да покажу.
У представи играју: Марија Станковић, Габријел Бећаревић, Ивана Бартуњек, Бранислав Мијатовић, Милош Танасковић, Вујадин Милошевић, Викторија Арсић, Наташа Петровић, Сања Недељковић, Јелена Рајић и Ана Бретшнајдер.
Чланови зајечарског позоришног ансамбла ће осим што ће глумити – певати и свирати, а бенд представе чине: Вујадин Милошевић, Предраг Грбић, Милош Танасковић, Ана Бретшнајдер, Јелена Рајић, Марија Станковић и Ивана Бартуњек.

 

Извор: замедиа

 

 


 

У уторак, 25.04.2023. са почетком у 19:30
Гостује Крушевачко позориште са представом
ДУПЛО ГОЛО
по мотивима филма ДО ГОЛЕ КОЖЕ
режија: Ненад Тодоровић
адаптација: Јован Ристић

 

 

Реч редитеља

 

Шесторица величанствених беспосличара живе своје мале приватне епопеје, славе своје отказе испијајући пиво и глуварећи. А онда дођу на спасоносну идеју...

Дивовске препреке које им друштво поставља за свако би биле непремостиве, за наше момке оне су само успутни изазов, па је и успех загарантован.

И тако, укратко, дођосмо до егзистенцијалистичке бајке за старије од 18 која кофама долива наду. А бајке не лажу, да лажу, не би их ваљда деци читали.

 

Ненад Тодоровић

 

 

 

 

 

 

Реч драматурга

 

Инспирисани филмом '' До голе коже'' желели смо да створимо причу о шест мушкараца у тешким материјалним, али и духовним стањима и, оно што је најважније, причу о њиховој борби са поменутим проблемима. У оквир социолошке драме, уврстили смо универзалну проблематику данашњег човека и његову потребу да се избори за своје место под небом. Симболично скидање, односно огољавање човека до језгра његових страхова и жеља је суштински контекст ове приче, а њихова одлука да са себе скину своја материјална одела како би забавили народ и решили финансијске проблеме, само је површински слој дизајниран да привуче пажњу гледаоца, баш као и плесна тачка ових шест мушкараца. Спознајом и прихватањем самих себе као и суочавање са личним исконским страховима је услов за њихово ослобађање од истих и упутство за срећу.

 

 

 

 

 

 


 

Поштовани,


обавештавамо вас да ће дана 11.04.2023. у 19:30 Народно позориште Пирот ,у хуманитарне сврхе, одиграти своју представу НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ по тексту Дарија Фоа у режији Милоша Јагодића.

 

Приход од претставе ће бити уплаћен организацији БУДИ ХУМАН у сврху лечења једанестогодишњег МИХАЈЛА СТАМЕНКОВА из Пирота. Кутије за добровољни прилог ће бити постављене у холу Народног позоришта. Позивамо пироћанце да и овај пут буду хумани и заједно са нама помогну малом Михајлу.

 

Народно позориште Пирот

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

УТОРАК, 21.03.2023. у 19:30
Сала Народног позоришта Пирот
Гостује Народно позориште Лесковац представом
ЧЕКАЈУЋИ ДОКТОРА
Режија:Синиша Евтимов

 

„Чекајући доктора“, сјајна комедија са суптилним хумором лесковачког позоришта која је провела одушевљену публику кроз животне лекције
У представи играју: Предраг Смиљковић, Тања Крчмарик, Филип Радивојевић, Сузана Грујић, Иван Јанковић, Петра Димитријевић и Наташа Пејић.На први поглед Филип, Лили, Бела, Ото, Столе, Божана и Зора немају ништа заједничко, осим да сви они чекају доктора Еткера и имају заказан термин у исто време. Комедија Синише Етимова говори о апатији, изолованости, усамљености, отуђености и о „лудилу“ друштва које не мари за туђе ментално здравље.
Сви пацијенти еминетног доктора Еткера имају опсесивно-комплусивни поремећај. Филип (Предраг Смиљковић) има неуролошки поремећај Туретов синдром, таксиста Столе (Иван Јанковић) опседнут је бројевима и комплузивним рачунањем, Лили ( Петра Димитријевић) све што изговори мора да понови два пута, као и последње слогове онога што чује, Бела (Тања Крчмарик) пати од мизофобије, односно страха од бактерија, вируса, микроба, Ото (Филип Радивојевић) опседнут је симетријом а Божана (Сузана Грујић) опсесивно проверава да ли је заборавила кључеве, да искључи плин, воду и поред тога има и бизарне мисли.Ту је и секретарица Зора (Наташа Пејић) која пати „од синдрома рада „од 9 до 9“.
Главно питање које представа поставља је да ли смо сви ми луди или је само прилично лудо све што се око нас дешава?
Глумци лесковачког Народног позоришта били су на висини задатка и успели у томе да два сата и 15 минута анимирају, насмеју публику и наведу је да се запита где је нестала емпатија
Својим талентом показали су да са овом представом могу представљати град Лесковац и своје матично позориште у било ком граду Србији, али и региону.

 

Громогласни аплаузи су се чули и током представе, а сумирање утисака након завршетка, показатељ је колико ће ову представу тек волети због интелигентног, ненаметљивог и суптилног хумора.
Брилијантан Иван Јанковић кроз своје досетке доводи до различитих комичних сцена, али и снажних порука па тако у једном тренутку изговора „Искључимо светло, да не привучемо још лудака“.
Нећемо више ништа да вам откривамо, оставићемо вам само реченицу доктора Еткера: „Требало би да мање мислимо на себе, ту је решење и пут ка излечењу“.
Ми нисмо позоришни критичари, али вам топло препоручујемо да одете у позориште и погледате ову пронициљиву представу, пуну хумора, а глумачки тим са редитељском палицом Синише Евтимова и те како завређују вашу пажњу.              
Извор: ЈУГМЕДИАПоштовани, 
обавештвамо вас да ће друга реприза представе " Барбело, о псима и деци" у копродукцији Народног позориштаПирот и Народног позоришта Ниш , по тексту Биљане Србљановић у режији Стевана Бодроже бити одиграна у уторак , 06.12.2022. у сали Народног позоришта Пирот са почетком у 19:30.

 


Дејан Глишић, организатор
аутор фотографије : Андреј Јовановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

УТОРАК 18.10.2022. у 19 : 30 – Сала Народног позоришта

 

„На литици“ је представа у режији Зорана Зарубице по комаду „Норвешка данас“ швајцарског писца Игора Бауерсиме, егзистенцијалистичка романтична комедија о двоје младих које траже смисао живота настала по истинитој причи. На интернет чет руму, Јулија објављује да жели да се убије и да не жели то да уради сама

 

Режија Зоран Зарубица
Играју Маја Шуша и Никола Павловић
Организаторка Снежана Ћурувија
Дизајнерке визуелног идентитета, анимације и сценографског решења Милица Милосављевић и Бојана Ристић
Композитори музике Зоран Зарубица и Лука Рацић
Дизајнер светла Аљоша Дакић
Трајање 60 минута

 

О ПРОЈЕКТУ
Циљна група пројекта су млади (15-29 година) у Србији, а поготово у градовима који немају развијену позоришну понуду. Ово се односи на средњошколце и студенте, али и на младе најразличитијих професија, оба пола. Према истраживањима Светске здравствене организације на сваких 40 секунди једна особа изгуби живот због самоубиства. У Европи годишње око 43 000 људи изврши самоубиство, а више 700 000 то покуша. Суицид је други узрок смрти код младих између 15 и 29 година. Већина адолесцената који су изгубили живот самоубиством (90%) били су из земаља са ниским или средњим приходима, међу које спада и Србија. Постоји опција и организације разговора након представе са психолошкињом Мајом Вукашиновић Шевар из Психолошко језгро центра из Београда са којом подстичемо свест младих о комуникацији о менталном здрављу и њиховим осећањима.
Продукција представе је подржана пројектом Култура за демократију (ЦфД) који финансира влада Швајцарске, а спроводи Хартефакт Фонд из Београда.

 

О УДРУЖЕЊУ
БУДИ је непрофитно удружење грађана из Панчева основано 2014. године БУДИ реализује Међународни бијенале уметничког дечјег израза – манифестацију у трајању од 30 дана која је посвећена афирмацији дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу у сферама визуелне уметности, позоришта, музике, књижевности, едукације, екологије, толеранције и људских права у сарадњи са Културним центром Панчева, уз подршку Министарства културе и информисања и госта домаћина амбасаде одабране земље.БУДИ је органзивао Парк фест у Земуну, посвећен Европском дану пракова и активирању зелених градских површина кроз уметничке, културне, еколошке и едукативне активности намењене различитим генерацијама. БУДИ је организовао више представа, фестивала и радионица.

 


 

СРЕДА 12.10.2022. у 19:30
САЛА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПИРОТ

Цена улазнице 500,оо динара

 

Јеца и Меда се воле. Воле се већ тринаест година, искрено и потпуно. Јеца жели да се венчају да би се волели још више. Меда никако не жели да се венчају, како се после не би волели мање. Пет минута пред заказан термин у општини, њих двоје проналазе компромис – у тих пет минута ће се играти брака, видети како им иде и онда одлучити.
Кроз овај једноставан, духовит заплет, Милош Радовић се маестрално поиграва свим архетипским ситуацијама које носи један мушко-женски однос. Аутор успева немогуће – да кривицу и заслуге подели на равне части, при том вешто и опрезно играјући на танкој ивици између динамичне комедије и нежне монодраме.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Све то уопште не би био толико смешно и забавно да то двоје вечитих противника нису неизлечиво везани једно за друго. На крају крајева, ЧОРБА ОД КАНАРИНЦА јесте комад о љубави

 


 

ЧЕТВРТАК 29.09.2022. у 19 : 30 – Сала Народног позоришта
Цена улазнице 300,оо динара

 

“Немам да платим и нећу да платим”, комедија Народног позоришта Пирот. Представа је рађена према тексту Дариа Фоа, у адаптацији и режији Милоша Јагодића.

 Настала пре неколико деценија још увек је део наше свакодневице. Вечита борба појединаца да се на частан начин обезбеди егзистенција. За поједине слојеве друштва је то стално бушење нове рупе и стезање каиша, а када места понестане онда настају перипетије и заплети. Порука коју комад шаље није нимално наивна, а у свој тој причи доживљава се нешто већ виђено.

 

Истом представом 07.10.2022. Народно позориште Пирот гостује Народном позоришту Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ Зајчар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Поводом завршетка 78. позоришне сезоне Народног позоришта Пирот данас је одржана конференција за медије, на којој су представљени резултати и најављени планови за сезону 2022/23. годину. Градимир Филиповић, управник Народног позоришта задовољан је постигнутим резултатима у управо завршеној сезони, било је премијерних представа, играно је пред домаћом публиком, али је било пуно гостовања.

Нова позоришна сезона почиње у септембру и већ су у току припреме за рад на новој представи пиротског ансамбла. У међувремену, учествоваћемо и у оквиру Пиротског лета, каже Филиповић

 

За продукцију нове представе од Министарства културе пиротско Народно позориште добило је 500.000 динара, док је исто Министарство одобрило и милион динара за реконструкцију светлосног парка на сцени позоришта.

 

 


 

ГОСТОВАЊЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НИШ

ПОНЕДЕЉАК, 23.05.2022. у 19:30
САЛА НАРОДНОГПОЗОРИШТА ПИРОТ
НЕКИ ТО ВОЛЕ ВРУЋЕ – МЈУЗИКЛ ПО МОТИВИМА ИСТОИМЕНОГ ФИЛМА

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ 600,оо динара

 

Реч редитеља


Волим мјузикл. Истински волим, поштујем и радујем се том позоришном жанру, било као протагониста, редитељ или гледалац. Сматрам га посебним и блиским. За мене је он позоришна форма будућности. Не мислим само на бродвејске франшизе и музичке комедије већ пре на озбиљне идеје и теме спроведене кроз ову божанствену жанровску форму.

 

Ономад сам гледао на националној телевизији гостовање свог професора Светозара Рапајића, редитеља, професора емеритуса, некадашњег декана ФДУ, иначе једног од оснивача Позоришта на Теразијама и пионира музичког театра, како говори о мјузиклу као својеврсном феномену. Он скреће пажњу да овај, неправедно скрајнути и кроз пејоративни појам „булевар“ третиран жанр, у ствари пружа талентованом аутору неслућени и бескрајни спектар тема и идеја као могућност да се кроз ову форму темељно, искрено и дубоко бави њима. Од друштвених, политичких, социјалних, па до филозофских. Мој многопоштовани професор подсећа да велика европска музичка позоришта своју славу граде управо спајајући значајне и велике теме са специфичностима овог жанра.
А ја, занесен, опчињен и бесповратно заљубљен у тај позоришни загрљај који чине замамни тон саксофона нашег оркестра, вешт окрет заводљиве играчице, божански глас хористкиње и реч доброг глумца, своје прве редитељске кораке у мјузиклу започињем водвиљ-комедијом и музичко-сценским омажем ванвременском филму „Неки то воле вруће“ из 1959. Мој мјузикл је панагирик мојој омиљеној филмској комедији, величанственом глумачком трију и славном редитељу.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Живео мјузикл!
Александар Маринковић

 

 

Александар Маринковић
Првак драме Народног позоришта  Ниш и његов члан двадесет пет година. За то време одиграо је више од 50 улога у матичном позоришту и многобројне улоге гостујући у другим театрима у Србији (Крагујевцу, Зајечару, Лазаревцу, Београду, Лесковцу)...
Добитник је многобројних награда на значајним позоришним фестивалима у земљи: Дани комедије у Јагодини (два пута), Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ (гран при),Фестивал праизведби у Алексинцу, „Дани Миливоја Живановића“ у Пожаревцу, „Вршачка позоришна јесен“. Добитник је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије. Бавио се позоришном педагогијом.
Значајније улоге: Волођа „Драга Јелена Сергејевна“ (Б. Димитријевић), Петручио „Укроћена Горопад“ (М. Караџић), Принц од Велса „Едмунд Кин“ (И. Менсур), Нинковић „Госпођа министарка“ (Д. Јовановић), Мића Официр „Лимунација“ (Н. Брадић), Лека „Власт и њена опозиција“ (Е. Савин), Зобар „Цигани лете у небо“ (Д. Станојевић).

 

Подела улога. pdf

 

Програм представе.pdf

 


 

СРЕДА 04.05.2022. у 19:30
САЛА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПИРОТ

Милена Деполо/Патрик Лазић

 

СВЕ НЕСРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ ЛИЧЕ НА СВЕ СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ
-Документарна фикција о самоубиству у адолесценцији у форми дискусије-
Режија Патрик Лазић

 

Представа Народног позоришта Пирот која учествује у такмичарском програму 58. Фестивала „Јоаким Вујић“ Крагујевац ( 07. – 14. 05. 2022. )

У Крагујевцу ће од 7. до 14. маја бити одржан 58. Фестивал заједнице професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“. Књажевско-српски театар угостиће осам позоришта, која ће се такмичити за најбољу представу по одлуци стручног жирија, најбољу представу по одлуци округлог стола критике, као и за још девет награда у шест категорија.

 

Овогодишњи селектор Фестивала „Јоаким Вујић“, глумац Зоран Карајић у образложењу избора представа између осталог наводи да су интересовања позоришта из унутрашњости веома разноврсна и кад је у питању раздобље у коме су аутори стварали, али и географске одреднице, што значи и теме којима су се ствараоци бавили. Овакав репертоар обећава узбудљиво путовање по српским театрима и пуно изненађења

Аутор фотографије- Андреј Јовановић

 

Селектор Крајић у такмичарски програм Фестивала уврстио је следеће представе:
    • Књажевско-српски театар Крагујевац / Хрватски културни центар Београд, Мирослав Крлежа, Иво и Тена Штивичић НА РУБУ ПАМЕТИ – ЈЕДНЕ ПИЈАНЕ НОВЕМБАРСКЕ НОЋИ 1918. у режији Марка Мисираче.
    • Народно позоришта Ниш / Народно позориште Лесковац, Душан Јовановић ОСЛОБОЂЕЊЕ СКОПЉА, режија: Горчин Стојановић
    • Народно позориште Лесковац, Тијана Грумић, СТВАРАЊЕ ЧОВЕКА, режија: Миа Кнежевић
    • Краљевачко позориште, Вида Давидовић, ЦРНА ОВЦА у режији Снежане Тришић
    • Шабачко позориште / Краљевачко позориште, Бобан Скерлић и Милена Деполо, ТРПЕЛЕ, режија: Александра Ковачевић
    • Народно позориште Пирот, Патрик Лазић и Милена Деполо, СВЕ НЕСРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ ЛИЧЕ НА СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ, режија: Патрик Лазић
    • Крушевачко позориште, по мотивима Косте Трифковића, ИЗБИРАЧИЦА 42, у режији Владимира Попадића
    • Последњег дана 58. Фестивала професионалих позоришта Србије „Јоаким Вујић” у част награђених биће изведена представа Народног позоришта Ужице, СВИЊСКИ ОТАЦ, Александра Поповића у режији Хаџи Немање Јовановића

 


 

 

УТОРАК 12.04.2022. Гостује Народно позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“

 

БРАНИСЛАВ НУШИЋ

НАРОДНИ ПОСЛАНИК

Режија: Милош Јагодић

Адаптација текста: Наташа Илић

Сценографија и костим: Ана Колбјанова

Музика: Драган Митрић

Израда видео материјала. Саша Стојчић

ИГРАЈУ:
Јеврем Прокић – Фуад Табучић
Павка – Наташа Петровић
Даница – Ивана Бартуњек
Срета – Милош Танасковић
Спира – Предраг Грбић
Спириница – Ана Бретшнајдер
Ивковић – Бранислав Мијатовић
Младена – Викторија Арсић
Јовица Јерковић – Габријел Бећаревић
Секулићка – Александра Манасијевић
Говорник из народа – Марија Станковић
Народ – Марија Ристић и Стеван Ђорђевић

 

Реч редитеља:

Нушић је увек актуелан, али смо ми у адаптацији покушали да га дословце, и у костиму и у декору и у начину изражавања у реченици, потпуно ставимо у данашњи тренутак. Строго смо водили рачуна о томе да се осавремењавањем не изгуби Нушићев дух, него смо само покушали да дословце људима покажемо како је, без обзира на иконографију у којој се представа дешава,  Нушић наш савременик. Надам се да ће се људи смејати, и пре свега забавити што је први и превасходни циљ, а сигуран  сам, пошто ће препознавати ситуације у којима и сами живе, ставити прст на чело и запитати се има ли краја онима који се само смењују на власти, без обзира којој странци припадају, а заправо нико не покушава да промени систем вредности и начин мишљења

 


 

КРАЉ ИБИ ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ - 27. МАРТ СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

 

 

 

 

 

 

 

Драма Краљ Иби, француског књижевника, Алфреда Жарија, прва је представа Народног позоришта из Пирота која ће премијерно бити одиграна  27. марта у 19,30 на Светски дан позоришта. Режија је поверена, младој редитељки , Ани Григоровић која је у пиротском позоришту режирала представу Рађање једног записника Борислава Пекића.
У представи представи играју Јулија Петковић/Александра Стојановић, Данијела Ивановић, Милица Филић, Александар Радуловић, Зоран Живковић, Милан Наков и Александар Алексић.
Сцена и костим – Дуња Костић, композитор – Ирена и Никола  Драговић, драматург – Ђорђе Костић.
Прва реприза представе у уторак , 29. марта у 19,30

 

 


 

 

СРЕДА , 23. 03. 2022. у 19,30 Гостовање представе ТРПЕЛЕ – копродукција Краљевачког и Шабачког позоришта

Милена ДЕПОЛО - Бобан СКЕРЛИЋ

ТРПЕЛЕ
Реижја: Александра КОВАЧЕВИЋ

 


Сеенограф: Владан СЛАВКОВИЋ
Костимограф: Станислава ЈАМУШАКОВ
Композитор: Предраг МИЛАНОВИЋ
Сценски покрет: Дамјан КЕЦОЈЕВИЋ
Дизајн светла: Радомир СТАМЕНКОВИЋ
Сарадник на пројекту: Биљана СЛАВКОВИЋ, психотерапеуткиња

УЛОГЕ;
Јагода ...........Јасминка ХОЏИЋ/ Биљана КОСТАНТИНОВИЋ
Дуња...........Александра РИСТИЋ
Малина........Горица ДИНУЛОВИЋ
Неранџа.........Соња МИЛОЈЕВИЋ
Вишња............Биљана ТАЛИЋ

Грозда.............Деана КОСТИЋ

Купина............Светлана МИЛЕНКОВИЋ

Копродукција Краљевачког позоришта и Шабачког позоришта.
Представа је реализована уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије

Сезона 2020/21. Премијера 246.
датум премијере: 08.05.2021.год.
трајање представе 110 минута

 

Представа се бави насиљем над женама и настала је на основу документарног материјала – аутентичних исповести жена жртава насиља. Основна тема је тренутак у коме су те жене, пошто су дуго трпеле, одлучиле да се коначно супротставе насиљу својих партнера насиљем. У питању је социјално ангажован пројекат, коме је циљ да подстакне на подизање свести о овом проблему.

 


 

 

ГОСТОВАЊА И УЧЕШЋА НА ФЕСТИВАЛИМА

 

Народно позориште Пирот дана 04.11.2021. гостује представом „СТРАХ - једна топла људска прича“ ( ауторски пројекат Игора Вука Торбице ) Краљевачком позоришту.

 

 

Истом представом 06.11.2021. наше позориште учествује на XXVI Jугословенском позоришном фестивалу „Без превода“ – Ужице у конкуренцији следећих позоришта:

 

Понедељак 1. новембар у 19:30            
„Седам страхова“  БНП Зеница

 

Уторак 2. новембар у 19:30                                 
„Пучина“  ЈДП Београд  

 

Среда 3. новембар у 19:30                 
„Три зиме“, Позориште Промена, Нови Сад

 

Четвртак 4. новембар у 19:30
„Ђоконда“, ЦНП Подгорица

 

Петак 5. новембар у 19:30
„64“ Атеље 212 Београд  

 

 Субота 6. новембар у 19:30
„Страх – једна топла људска прича“
НП Пирот

 

 Недеља 7. новембар у 19:30
„Зелена чоја монтенегра“

 БДП Београд, ГП Подгорица и ФГТ Будва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Представа „СТРАХ – једна топла људска прича“ дана 24.11.2021. биће одиграна и у Алексинцу на Фестивалу првоизведених представа , где ће такође наступити и :

БДП – „Фине мртве девојке“ ;  Нова тврђава театар , Град театар Будва, Новосадско позориште , East West centar Sarajevo (у копродукцији ) – „Употреба човека“ ;  СНП Нови Сад – „ Ко је убио Џенис Џоплин“ ; Народно позориште Лесковац – „Ако се пробудиш или као да је важно“.

 

На послетку ова представа  дана 28.11.  у Суботици учествује  на престижном међународном фестивалу  DESIRE CENTRAL STATION FESTIVAL  2021.

 

У Крушевцу дана 18.11.2021. на XIV Фестивалу Мали јоаким , Народно позориште Пирот извешће представу за децу школског и средњешколског узраста „МИЛИЦА ОД ПЕПЕЛА“у режији Давида Алића по тексту Валентине Велков ( суфинансирану од стране Министарства културе и информисања) у конкуренцији следећих представа:

„Пиплфокс“- Крушевац ,  „Славуј и кинески цар“ – Краљево , „ Пепељуга“ – Нови Пазар , „Бамби“ – ПзД Крагујевац, „ Лепотица и звер“ – Зајечар, „Пинокио“- Лесковац.

 


 

 

ПРЕМИЈЕРА
уторак, 12.10.2021. у 19,30

 

СВЕ НЕСРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ ЛИЧЕ НА СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ
- документарна фикција о самоубиству у адолесценцији у форми дискусије -

 

Ауторски пројекат Патрика Лазића и Милене Деполо

 

РЕЖИЈА, СЦЕНОГРАФИЈА, ИЗБОР МУЗИКЕ:
Патрик Лазић
ДРАМАТУРГИЈА: Милена Деполо
КОСТИМОГРАФИЈА: Милица Грбић Комазец
ДИЗАЈН ЗВУКА: Теодора Ђурковић

ИГРАЈУ: Александар Радуловић, Александра Стојановић, Милица Филић, Данијела Ивановић, Александар Алексић

 

 

 

РЕЧ РЕДИТЕЉА

                Без имало патетичног претеривања, мало је осетљивијих тема од самоубистава деце и младих. Толико је ту питања на које породице и околина никада не добију одговоре, а тебе који ствар посматраш са стране врло лако обузме потреба упирања прстом и тражења кривца, пре свега у родитељима за које ретко имамо разумевања у томе да можда заиста није било могуће да препознају да се њихово дете спрема на тако нешто. Сви смо ми у овај процес ушли с неким својим предрасудама о томе какве су то породице којима се деси суицид: дисфункционалне, нездраве, токсичне, насилне, у сваком случају у нечему екстремне. Али онда погледаш, послушаш и упознаш и неке породице које се не уклапају у тај твој стереотип о дисфункционалним породицама и проблематичној деци. Прочиташ и велик број прича о некој узорној деци, за пример, вуковцима, успешним спортистима након којих остане само једно велико и необјашњиво зашто.
Немојте од нас очекивати одговор на питање зашто нам се деца убијају у толиком броју јер га нисмо успели пронаћи. Могуће да нешто није у реду с временом у којем се таква деца осећају безнадежно? Или с државом која пажљиво узгаја егзистенцијалне страхове уместо да их неутралише? Или с доминантним системом вредности од којег се породице више не могу одбранити? А можда је проблем и у самим породицама, том стубу друштва у који се толико заклињемо, али колико се суштински унутар њих разумемо и бавимо једни другима? Школа? Инстаграм? Депресија у комбинацији с чињеницом да и даље психичку бол не признајемо као довољно релевантну? Можда је све то заједно, а можда и ништа од тога, али је чињеница да су нам деца погубљена, тужна и љута. Разочарана и у породицу и у државу и у време у којем одрастају. А ми можда мало превише подразумевамо да су све промене у понашању припадајуће том турбулентном периоду одрастања. Предлажем да размислите о томе да ли сте сигурни да бисте препознали сваку потенцијално ризичну промену на свом детету? Да ли сте сигурни да савршено познајете своје дете и то како се оно заиста осећа кад каже „добро сам”? Ако су ваши одговори потврдни, дивно за вас.

 

Патрик Лазић

 

 

 

СРЕДА , 13.10.2021. у 19,30 Гостујућа представа
ЖИВИ СУ, НИЈЕ СМЕШНО
Копродукција Пулс театра из Лазаревца и Регионалног позоришта Нови Пазар.Милица Пилетић и Јован Грујић

Инспирисано Нушићевим комедијама

Режија: ЈОВАН ГРУЈИЋ
Сценограф:  НЕВЕНА ШУРЛАН
Костимограф: СОЊА КОТОРЧЕВИЋ
Кореограф: ИРИНА МИТРОВИЋ
Композитор: ТАТЈАНА МРЂА

                      

ИГРАЈУ:
Јеврем Прокић: ДАРКО БЈЕКОВИЋ
Јеротије Пантић: АЛЕКСАНДАР ТРМЧИЋ
Срета Нумера: УГЉЕША СПАСОЈЕВИЋ
Јовица: ЛАЗАР МАКСИЋ
Илија Влах: РИФАТ РИФАТОВИЋ
Живка Поповић: ЈЕЛЕНА ЦВИЈЕТИЋ
Чеда Урошевић: МИХАИЛО ЛАПТОШЕВИЋ
Др Нинковић: БОБА СТОЈИМИРОВИЋ
Ивковић: ДУШАН ЖИВАНИЋ
Сарка: АНА ЋУК
Дара: КРИСТИНА ЈЕВТОВИЋ / МАЈА СОФРОНИЈЕВИЋ
Дана: МАЈА ЈОВАНОВИЋ


Копродукција: Прво приградско позориште – Пулс театар Лазаревец и Регионално позориште Нови Пазар                    

Комад «Живи су, није смешно» који потписујем са редитељем и пријатељем Јованом Грујићем, инспирисан је Нушићем, његовим мотивима, раскошном галеријом ликова и ситуација, сасвим намерно и његовим језиком. Ипак, ово је нови текст који тражи одговоре на питања које поставља наше време и једно од најважнијих: Шта као друштво остављамо својој деци или шта данас радимо за сутра. Будућност ће нас с пуним правом једног дана питати где смо ми били јуче и шта смо ми урадили?
Свако ко примећује да се мало шта променило и да смо исти како нас је Нушић видео, нека се запита да ли се ништа нисмо променили па се зато ништа није променило или се ништа није променило, па смо зато остали исти?
Ово прво, ја бих одговорила. Оно друго је само изговор.
Милица Пилетић

 

Велике амбиције, а никакве способности. То је закључак који се намеће када се помисли на било који од ликова из Нушићевих комедија. Уз никакве способности долази и слабост карактера. Уз слабост карактера долази до моралног посрнућа, а након тога пад уз подсмех и осуде друштва, срамота, а затим повлачење. Бар је тако то било код Нушића, који, на жалост, никад није био актуелнији. То значи да још увек нису искорењени проблеми о којима је писао. Можда никад и неће. Можда је то и немогуће. Можда се нама само тако чини. Он је указивао на болести друштва које би могле да прерасту у епидемију, на извесне појаве са маргина, на људе који желе врх пирамиде друштвеног статуса. И не бирају средства да тамо стигну: похлепни, похотни, самољубиви, грамзиви, властољубиви, жељни славе и моћи.
Инспирисани карактерима, биографијама ликова и мотивима из Нушићевих комедија, усудили смо се да уђемо у авантуру стварања потпуно нове драме и представе која те ликове измешта у сасвим нове околности. Пошли смо од убеђења да ти ликови живе и данас око нас, да их срећемо на улици, у кући, на послу, да живимо са њима. Питање је како ми реагујемо на њихове „амбиције“? Шта је са друштвеном осудом неких појава и да ли постоји? Колико је друштво постало неосетљиво на овакве појаве, а колико „амбициозни“ појединци на осуде? Питамо се шта смо изнедрили, а шта ћемо тек изнедрити?
Јован Грујић

 


 

ГЛЕДАЋЕТЕ У ЈУНУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09.06.2021. у 19,30
Дарио Фо
„НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ“
Режија Милош Јагодић

Урнебесна комедија која говори о вечитој борби појединаца да се на частан начин обезбеди егзистенција. Представа у којој је комедиографским средствима речено нешто озбиљно, порука коју комад шаље није нимало наивна а у свој тој причи доживљава се нешто већ виђено.

 

16.06.2021. у 19,30
Дејан Дуковски
„ДРУГА СТРАНА”
Режија Владимир Лазић


Текст  Дуковског, "Друга страна" својеврстан је наставак његовог популарног дела “Буре барута”. Радња је сместена у возу, пуном путника, а говори о тешком времену у којем се наш народ нашао након распада Југославије, њиховим страдањима, пропастима и страховима.
Да ли је могуће потиснути некадашња искушења и изборити е са тамним мрљама претходног живота ?

30.06.2021. у 18,00
Валентина Велков

 

„МИЛИЦА ОД ПЕПЕЛА“
Режија Давид Алић

Прича Милица од пепела, прати девојчицу која нажалост живи са својом злобном маћехом и још злобнијим сестрама. Одбачена и понижавана, ова савремена Пепељуга се, како и сам назив каже, издигла из пепела, пронашла свог Принца и подигнуте главе и са осмехом наставила даље кроз живот.

 


 

ПРЕМИЈЕРНА  ИЗВОЂЕЊА  17. и 18. МАЈА  20201. у 19.30

 

 

 

 

“НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ”, комедија писца Дариа Фоа, у режији Милоша Јагодића, сарадника који је у нашем позоришту режирао неке од најгледанијих  комедија ( Ми чекамо бебу, Пробуди се Като, Лаки комад, Како смо волели друга Тита и Зар и ти сине Дракче).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

АКТИВНОСТИ  У МАЈУ 2021.

 

Народно позориште Пирот  11.05. 2021.  извешће представу „Друга страна“ , Дејана Дуковског у режији Владимира Лазића. Представу ће  погледати  селектор Стеријиног позорја и Фестивала „Јоаким Вујић“ , Мирослав Мики Радоњић.

 

У пиротском позоришту у припреми је нова представа – Немам да платим и нећу да платим”, комедија писца Дариа Фоа, у режији Милоша Јагодића, старог сарадника који је у нашем позоришту режирао неке од најгледанијих комедија ( Ми чекамо бебу, Пробуди се Като, Лаки комад, Како смо волели друга Тита и Зар и ти сине Дракче).

Премијерна извођења се планирају за 17. и 18. мај 2021.

Љубитељи позоришне уметности имаће прилику да на нашој сцени 19. маја погледају представу Народног позоришта Ниш „Ана Карењина“, Лава Толстоја у режији Ирфана Менсура.

Крајем маја 24. и 25.  две вечери за редом у Народном позоришту Београд , наш ансамбл извешће представу „Страх – једна топла људска прича“ , ауторски пројекат Игора Вука Торбице.

 


 

ПРЕМИЈЕРА  - СРЕДА, 03.03, и ЧЕТВРТАК, 04.03.2021. у 19:00,    Режија : Владимир Лазић

 

ДРУГА СТРАНА

 

 

 

Да ли је могуће потиснути некадашња искушења и изборити е са тамним мрљама претходног живота?

 

Трагедија времена у коме живимо поставља нас пред незаобилазно питање: да ли постоји било каква шанса да се трауме из детињства и младости или из неких сурових "година које су појели скакавци", потисну, спакују и заувек забораве? Или је све то сизифовски узалудан напор, без шансе да се назре светло у тунелу, у коме ће "старост-гробље мртвих речи и море успомена, као судбинска неминовност, постати рај прошлости".

 

Ако ће ишта ублажити вечну неизвесност и страх од мутне будућности, присетимо се речи Марка Аурелија: "Живот је један застрашујући сан у којем нам се смрт свакодневно осмехује, а ми, немоћни, једино што можемо да учинимо је да јој узвратимо осмехом".

 

Програм представе:

 

 

 

 

 


 

ПРЕМИЈЕРА  - СРЕДА, 20.01.2021. у 18:00,    За децу школског и средњошколског узраста - Текст : Валентина Велков, режија : Давид Алић


МИЛИЦА ОД ПЕПЕЛА

  

УЧЕШЋЕ НА ФЕСТИВАЛИМА

 

Народно позориште Пирот дана 31.10.2020. учествује у такмичарском делу програма
56. Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у  Врању ( 26.10. – 02.11.2020.)  са представом „ СТРАХ“, ауторски пројекат Игора Вука Торбице. На Фестивалу у Врању у конкуренцији за награде су и позоришта из Лесковца, Врања, Крагујевца, Приштине, Шапца, Новог Пазара, Лазаревца.

 

Иста представа дана 25.11.2020. се такмичи на Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу ( 23.11. – 28.11.2020.)  У конкуренцији са Атељеом 212 (Београд), Народно позориште Лесковац, Покрајинско народно позориште Приштина, Битеф театар (Београд) и Београдско драмско позориште.

 


 

 

Најновија представа из продукције нашег позоришта „КАКО СМО СПРЕМАЛИ ГОСПОЂУ МИНИСТАРКУ“ , редитеља Спасоја Ж. Миловановића 12.11.2020. наступа на Балкан театар фесту у Димитровграду.

 

 


 


 


 

 


 

394. премијера, 77.сезона 2020/2021.
Народно позориште Пирот

 

КАКО СМО СПРЕМАЛИ ГОСПОЂУ МИНИСТАРКУ

 

УТОРАК, 13.10. 2020. СРЕДА, 14.10.2020. и ЧЕТВРТАК 15.10. 2020. све предсаве са почетком у 19,30. Број места ограничен, обавезно ношење маски.


Коришћени текстови: Бранислав Нушић -„Госпођа министарка“, „Divine Comedy“, Aна Ђорђевић -„Аутопутем“, Бранислав Недић -„Кабаре...Кабаре“, Спасоје Ж.Миловановић -„Школа за манекене“
Aдаптација и режија : Спасоје Ж. Миловановић
Текст : Спасоје Ж. Миловановић
Сценограф/Костимограф : Катарина Филиповић
Музика/Koмпозитор: Стефан Филиповић
Кореограф: Даница Ничић
Вокални педагог: Анита Николић

 

 


 

Представа
"Како су спремали Госпођу Министарку"

ускоро пред Пиротском публиком

 

18. септембар 2020.

 

Нова представа Народног позоришта Пирот "Како су спремали Господју Министарку" премијерно би требало да буде изведена 12.октобра. Редитељ представе је Спасоје Ж.Миловановић, који је и адаптирао текст. Реч је о комедији која не говори само о господји Министраки већ и како функционише позориште данас у Србији, али и о свим недаћама живота у духовитом контексту.

Овај комад се већ поставља на сцени, а пробе се одржавају свакодновно.

 

 

Док смо разговарали са редитељем Миловановићем, сазнали смо да је текст адаптирао тако да публика сазна како и на који начин се ствара један позоришни комад. Он је истакао да је задовољан припремом, односом глумаца према раду, те да се радује поновној сарадњи са Народним позориштем Пирот.

 

 

Подсећамо да, поводом почетка нове позоришне сезоне, Народно позориште поклања публици две представе.

У четвртак, 17.септембра од 17 сати биће изведена дечија представа "Заглуми се постани, ал дете остани" у парку на Калеу.

Представа "Хасанагиница" биће одиграна у амбијенту тврдјаве на Калеу, у петак, 18.септембра од 19 и 30 минута.

Због ограниченог броја посетиоца, сви заинтересовани могу подићи бесплатне карте у просторијама Народног позоришта Пирот, сваког дана до 14 сати. Из ове институције културе, наглашавају да је и даље обавезно поштовање свих прописаних, заштитних мера приликом посете позоришту и представама.

 

Извор: plusonline.rs

 


 

 

СТРАНА:   1    2    3    4   5   6