Актуелно / Вести

 

 

Објављено: 11.09.2015

 

Народно позориште Пирот отвара 72. сезону 2015 / 2016

 

Народно позориште Пирот отвара 72. сезону 2015 / 2016. комедијом ЗАПАЛИ МИ по мотивима драмске игре ЧВОР , Петра Петровића Пеције у режији Владимира Лазића. Премијера је заказана за четвртак 17. септембар 20015. у 19,30 прва реприза сутра дан у исто време. Резервације и информације на тел 010 / 321 - 587 и 010/ 322 - 677.

 

 


 

 

Објављено: 29.06.2015

 

На недавно завршеном фестивалу "Буцини дани" у Александровцу глумац нашег позоришта Милан Наков добио је награду Златно зрно, најбољи млади глумац за улогу Фајтера у представи "Рађање једног записника" по тексту Б. Пекића у режији Ане Григоровић

 

 

 

           

 


 

Објављено: 23.06.2015

 

Народно позориште Пирот припрема
комедију ЗАПАЛИ МИ

 

Комедија  ЗАПАЛИ  МИ  настала на основу трочинске драмске игре  ЧВОР, Петра Петровића Пеције, иако настала у наоко једноставним околностима,  говори о изузетно важним животним питањима и проблемима  који нас готово свакодневно затичу неспремне. То су ситнице које живот значе и које често могу да нам потпуно промене уходане животне токове.


Пецијев смисао за хумор  је изузетно инспиративан. Његов заплет у ЗАПАЛИ  МИ  схватили смо  као плодно тле за  поигравање са жанровским и стилским одликама комедије забуне, као и могућност да  креирамо нека „нова читања “ наше класике.
                                                                                                                                                                  В.Л.

 

У представи играју : Александра Стојановић, Јелена Стајковац, Наталија Гелебан, Зоран Живковић, Милан Наков и Александар Алексић. Адаптација и режија Владимир Лазић

 


 

Објављено: 20.06.2015.

 

Рађање једног записника

 

premijeraСРЕДА, 24.06.2015.  - Борислав Пекић : РАЂАЊЕ ЈЕДНОГ ЗАПИСНИКА , режија Ана Григоровић - САЛА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 19.30

 

ПЕТАК, 28.06.2015. - Борислав Пекић : РАЂАЊЕ ЈЕДНОГ ЗАПИСНИКА , Александровац, Фестивал "Буцини дани" - 20.00.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Објављено: 24.04.2015.

 

Премијера у Народном позоришту Пирот

 

premijeraПОНЕДЕЉАК, 27.04.2015.  - Борислав Пекић : РАЂАЊЕ ЈЕДНОГ ЗАПИСНИКА , режија Ана Григоровић - ПРЕМИЈЕРА У САЛИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 19.30

 

УТОРАК, 28.04.2015. - Представа за децу : ШКОЛА ЗА МАНЕКЕНЕ, Спасоје Ж. Миловановић текст и  режија .   Сала Дома војске 11,00

 

УТОРАК, 05.05.2015. - ШКОЛА ЗА МАНЕКЕНЕ , Представа за децу . Сала Дома војске 12,00

 

ЧЕТВРТАК, 07.05.2015. - РАЂАЊЕ ЈЕДНОГ ЗАПИСНИКА , Прва реприза .Сала Народног позоришта 19,30

 

ПЕТАК, 08.05.2015. - РАЂАЊЕ ЈЕДНОГ ЗАПИСНИКА, Друга реприза. Сала Народног позоришта 19,30

 

ПЕТАК, 15.05.2015. ШКОЛА ЗА МАНЕКЕНЕ , Мали Јоаким, Шабац 11,00

 

ПЕТАК, 15.05.2015. РАЂАЊЕ ЈЕДНОГ ЗАПИСНИКА, 51 Фестивал "Јоаким Вујић" Шабац 20,00 

  

Објављено: 16.04.2015.

 

Две представе Народног позоришта Пирот
на фестивалу Јоаким Вујић


joakimФестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" биће одржан од 11. до 18. маја у Шабачком позоришту са седам представа за одрасле и пет за децу, у селекцији драматурга Слободана Обрадовића.

Одлуком селектора 51.Фестивала професионалних позоришта Јоаким Вујић, Народно позориште Пирот представиће се у такмичарској конкуренцији са два оставарења. У редовном програму то је представа “Радјање једног записника” по тексту Борисава Пекића у режији Ане Григоровић, а нa малом Јоакиму учествоваће оставрењем за децу “Школа за манекене”, у режији Спасоја Ж. Миловановића. Јоаким је ове године од 11. до 18. маја у Шапцу, а пироћанци ће наступити 15. маја.
За фестивал је прошле године било пријављено 26 представа, а ове 23, од којих је 18 намењено одраслој публици и пет за децу.

 

 Објављено: 17.03.2015.

 

Пиротско позориште припрема нову представу


Пиротско Народно позориште ради на новој представи, али у старим (лошим) условима. Представа се ради по тексту Борислава Пекића који носи назив “Рађање једног записника”, а у режији Ане Глигоровић.
Директор Народног позоришта Пирот, Градимир Филиповић, каже да су се надали да ће представу радити у реновираној сали, али нажалост сала још увек није готова. Без обзира на “неуслове” глмачка екипа је одлучила да не губи ову сезону и успели су да успоставе сарадњу са младом редитељком Аном Глигоровић. Овом представом пиротско Народно позориште конкурисаће за учешће на фестивалу “Јоаким Вујић”
Редитељка Ана Глигоровић по први пут је у Пироту и сарађује са нашим глумцима. Ради се о радио драми која је одраз нашег друштва и појединаца, ми се прилагођавамо ситуацијама и стварима и управо тако губимо себе.

 

 

 

 


 

Објављено: 11.02.2015.

 

Премијера представе "Школа за манекене"

 

Премијера дечије представе "Школа за манекене" у режији Спасоја Ж Миловановића, биће изведена у среду 11. фебруара на сцени пиротског Позоришта. У представи игра шесторо глумаца овог позоришта.

 

Школа за манекене настала је из потребе да направимо поучни, забавни, узбудљиви, брзи... кабаре за децу. Као таква она у себи садржи све елементе кабаретске представе:  имагинарни свет осећајности, потиснутих жеља, интиме, самопотврђивање, разбибриге, експлицитног и имплицитног цинизма, сатиричке убојитости, провокације, музике, у којем се заљубљеност уздиже на ниво неопходног, еруптивно вербалног и телесног, социјално ангажованог и комуникативног, интертекстуалног и ауторефлексивног, баналног и узвишеног. На овај начин покушали смо да у свест  младих људи усадимо друштвене норме, као и  да им пружимо увид у стереотипан, а опет атрактиван и  њима разумљив низ улога и  односа. Ми смо желели да им причамо причу и  подучимо их не некаквим немуштим утопијама и  кревељењима, већ да у њима промовишемо борбен однос према животу и  подучимо их  да је одрастање тегобан процес, али да се „на крају” добија награда у виду љубави, доброте и  другарства.

 

                                                                                                                       Спасоје Ж. Миловановић

 


 

Објављено: 08.02.2015.

 

Народно позориште Пирот - једно од водећих на српској сцени

 

Народно позориште из Пирота је, у последњих неколико сезона, упркос изразито тешким условима (остали су без главне сцене, која је у реконструкцији), успело да изведе неколико изузетних премијера и постане једно од водећих на српској сцени.

Између осталих успеха, јадан од највећих је позоришна представа “Мали Геза” ...

 

 


 

Извор: Општина Пирот

 

 


 

СТРАНА:   1    2    3    4   5