Херој нације

Народно позориште ПиротИЗ РЕДИТЕЉСКЕ ЗАБЕЛЕШКЕ

 

Херој нације се бави деградацијом породице, односно њеним отварањем за најширу јавност, све до дезорјентације појединца. Свесна или несвесна хипнотичка заводљивост ријалитија , који све више постаје Бодријаров симулакрум – поред свих општих места о профинисању и порнографисању стварности, додатно узначавају претпоставку о само деструкцији најнижег ранга овогмасмедијалног конгломерата.
Текст покушава да са једне стране ако не да проникне , онда да укаже на последице експериментисања с крхкошћу људске психе , жељом зљ брзопотезном славом и привилегијама те и такве славе, насталих по правилу из дубоко социјалних разлога , пре свих као последица немаштине и метастазирања хаоса и насиља у друштву. С друге стране иако се бави пропитивањем жеље медија да буду равноправни са реалношћу, да је замене па и да буду реалнији од реалности, даје и назнаке могућности позоришта у стварању једне такве нове реалности која би увукла и оголила публику у својој знатижељи за укидањем границе јавног и приватног.
Наша представа  управо ће инсистирати на гледаоцу . Она неће приказивати стварност варљивих одраза , неће нудити никакве одразе, већ , полазећи од властите материјалности и друштвене – стварносне материјалности, дозвољаваће да се оне сагледају у једном истом кретању. Тако се пропитивањем функције позоришта поставља питање: да ли је паметно то што је публика рекла.

 

Спасоје Ж. Миловановић

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Видео

 

Режија и сценографија:
Спасоје Ж. Миловановић

 

Избор костима: Јелена Манчић и Маријана Живковић

Композитор: Стефан Филиповић

Лектор: Наташа Илић
Кореограф: Тијана Ћирић
Видео, фотографија и плакат: Андреј Јовановић

 

Лица:

Будимир Животић: Зоран Живковић
Десанка: Александра Стојановић
Љупче: Александар Алексић
Новинарка: Данијела Ивановић
Погребник: Александар Радуловић
Момак: Драган Величковић

 

Мајстор светла: Марјан Поповић
Мајстор тона: Бранислав Томановић
Мајстор видеа: Милош Пејчић
Гардероберке и реквизитерка: Јелена Манчић и Маријана Живковић
Израда декора: Зоран Пејчић, Драган Величковић, Милан Ћирић
Суфлер и инспицијент: Светлана Станковић

 

pdf
Преузмите програм представе